Udruga/udruženje građana za maligna oboljenja dojke i ostala maligna oboljenja kod žena

Dan Narcisa "Jedan narcis jedan život"

Pod sloganom "Jedan narcis - jedan život" danas se u Mostaru održala tradicionalna manifestacija "Dan narcisa" s ciljem podizanja svijesti o malignim oboljenjima, posebice raka dojke.

Dvanaestu po redu manifestaciju otvorila je Ivana Bunoza, izvršna direktorica Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar koje je pokrovitelj spomenute manifestacije. Bunoza je istaknula kako sve veći broj žena obolijeva od malignih bolesti, a vrlo često im nije dostupna adekvatna zdravstvena zaštita.

''Danas žene moraju biti svjesne važnosti prevencije malignih oboljenja, rane dijagnostike, tretmana dostupnih pacijentima u regiji te uloge i snage pojedinca u unapređenju zdravlja.

U našoj zemlji nema službenih podataka o broju oboljelih od raka dojke, no neslužbena statistika kaže kako od 1.300 novooboljelih, njih 500 izgubi bitku s ovom bolešću što je alarmantan podatak i svima nama daje obvezu da se uključimo i pokušamo ga promijeniti'', kazala je Bunoza.

Istaknula je kako je karcinom dojke jedno od najčešćih malignih oboljenja kod žena u BiH, no ukoliko se otkrije u ranoj fazi, postotak izlječenja je visok.

Direktorica Udruge "Novi pogled" Maja Memić kazala je kako se ovom manifestacijom žele upoznati građani o važnosti prevencije kod malignih oboljenja, posebice raka dojke te kako je poseban naglasak ovogodišnje manifestacije stavljen na probleme s kojima se susreću.

''Od 9 mjeseca u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar nije u funkciji mamografski aparat te se pacijentice upućuju u bolnicu u Južnom logoru ili na privatne preglede, a nitko ih ne pita imaju li one novac za te preglede.

Posebno upozoravamo Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a i na neadekvatan sastav liječničkog povjerenstva jer u svom timu nemaju niti onkologa niti hematologa kada se određuje daljnji tretman liječenja onkološkog pacijenta i naravno, primarno, upozoravamo na nerad multidisciplinarnog tima pri onkološkom odjelu'', kazala je Memić.

Prigodom manifestacije nazočnima se obratio i ravnatelj Doma zdravlja Mostar Davor Pehar, izrazivši zahvalnost članicama Udruge "Novi pogled" koje, kako je kazao, već dvanaestu godinu organiziraju ovu manifestaciju i nastoje "probuditi" institucije, prije svega zdravstvene, na način da im ukazuju na potrebu da podrže njihov rad.

Pehar je ukazao na važnost prevencije te izrazio nadu kako će Udruga "Novi pogled" dobiti zasluženo priznanje i potporu svih koji u ovom društvu mogu i trebaju pomoći

http://bljesak.info/…/jedan-narcis--jedan-zivot-za-p…/112042

http://www.abcportal.info/…/direktorica-ivana-bunoza-otvori…

http://dnevnik.ba/…/u-mostaru-otvorena-manifestacija-…/13668

http://dnevni-list.ba/…/udruga-novi-pogled-odrzala-manifes…

/http://www.bhrt.ba/bht1-emi…/bih-danas/bih-danas-19-03-2015/

http://prvi.tv/…/udruga-novi-pogled-obiljezila-dan-narc…/318

http://novasloboda.ba/mostar-odrzana-manifestacija-jedan-n…/

http://www.jabuka.tv/mostar-otvorena-manifestacija-jedan-n…/

http://www.mostar.ba/…/manifestacija-jedan-narcis-jedan-ziv…

https://www.facebook.com/pages/Udruga-Novi-Pogled/239090431499

http://www.ephzhb.ba/…/direktorica-ivana-bunoza-otvorila-m…/